Les emissions de CO2 de les sis principals empreses contaminants de la regió de l’Ebre han registrat un augment significatiu durant el 2024. Segons les dades publicades esta setmana per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat, s’ha passat de 542.633 tones de CO2 emeses el 2023 a 705.767 tones l’any passat, cosa que representa un increment global del 30,06 %.
Estes sis empreses són Cemex, Tortosa Energia, Ercros, Enagas Transporte, Celulosa de Levante i Kronospan Tortosa, i estan obligades a certificar les seues emissions de diòxid de carboni (CO2) perquè estan incloses en el règim del comerç de drets d’emissió de la Unió Europea (RCDE). L’Oficina Catalana del Canvi Climàtic elabora amb periodicitat anual els informes sobre l’evolució de les emissions dels gasos amb efecte d’hivernacle a Catalunya.
L’empresa que més ha contribuït a este augment és Cemex España, ubicada al terme municipal d’Alcanar i dedicada al sector del ciment. Les seues emissions han crescut un 36,63 %, arribant a les 592.206 tones de CO2, una xifra que representa més del 83 % del total de la regió de l’Ebre.
També destaca l’increment d’Ercros SA, amb seu al polígon industrial del Baix Ebre a Tortosa, que ha augmentat un 24,68 % les seues emissions respecte a l’any anterior, arribant a les 30.050 tones. En la mateixa línia, Tortosa Energia SA, ubicada també al mateix polígon industrial, ha registrat un increment del 13,38 %, situant-se en les 62.711 tones.
Reducció de la petjada
Per contra, dos empreses han reduït notablement la seua petjada de carboni. Enagás Transporte, a Tivissa, ha disminuït les seues emissions en un 61,11 %, mentre que Kronospan Tortosa SL ho ha fet en un 35 %. Estes dos reduccions, tanmateix, no han sigut suficients per a compensar els increments de la resta d’empreses.
Finalment, les emissions de Celulosa de Levante, SA, al sector paperer de Tortosa, s’han mantingut pràcticament estables, amb un lleuger augment del 0,07 %.
Les emissions de CO2 fetes per la gran indústria ebrenca durant el 2024 representen el 6,12 % de les 11.478.362 tones emeses a Catalunya per les 95 instal·lacions incloses en el RCDE de la UE. Totes elles contribuïxen, aproximadament, al 30 % de les emissions de gas amb efecte d’hivernacle de Catalunya i, des del 2005, any que van començar a funcionar el mercat del carboni, les han reduït un 42,8 %.
Segons les dades de 2024 de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, les Terres de l’Ebre és la tercera regió catalana amb més emissions de CO2 de la gran indústria a l’atmosfera, per darrere de Barcelona (47,1 %) i Tarragona (40,5 %), i per davant de Lleida (3,4 %) i Girona (2,6 %).
Les 95 instal·lacions catalanes incloses en el règim del comerç de drets d’emissió de la Unió Europea van emetre 11,48 milions de tones de CO2 el 2024, un 1,8 % menys que l’any anterior. El sector elèctric va liderar la reducció amb un 12 %, seguit del paperer (-18 %), productes químics orgànics (-3 %) i hidrogen (-12 %). Este descens s’explica per l’augment d’energies renovables i l’energia importada amb menys petjada de carboni. Segons l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, el sector paperer va continuar la tendència a la baixa iniciada el 2021, mentre la indústria química i l’hidrogen va millorar l’eficiència i reduir producció. El 66 % de les emissions va provindre de la combustió de combustibles fòssils que són les que tenen a curt termini més marge de reducció.